Национална конференция „По-близка Европа”

07 Март 2022
На 30 ноември 2021 г. се проведе заключителното събитие по проект „По-близка Европа – отворена платформа за граждански инициативи - CEOPCI”, изпълняван на територията на община Ловеч в периода 01 януари – 31 декември 2021 - национална онлайн конференция.

Конференцията беше открита от г-жа Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч, която като член на българската делегация в Комитета на регионите изтъкна ролята на взаимодействието между местната власт и гражданите за постигане целите на кохезионната политика на ЕС и за постигане на икономическо и социално развитие в Общността. Координаторът на проекта от страна на водещата организация – АСОРИ, г-жа Ралица Маринова представи постигнатите резултати и създадените добри практики в изпълнението на проекта, измежду които:
  • Изградена онлайн платформа Lovetch Lab Open Space Platform, която цели да повиши гражданското участието в разбирането и прилагане на Кохезионната политика на ЕС и възможностите за финансиране, които тя предлага.
  • Създадена карта с местни предизвикателства на онлайн платформата, която в реално време отразява различни инфраструктурни и екологични проблеми, като дава информация за това, как са били решени или предстои да бъдат решавани.
  • Подадени през платформата Lovetch Lab Open Space Platform 19 граждански инициативи, от които 6 сe финансираха в рамките на проект „По-близка Европа“, а всички останали бяха подкрепени с бюджетни средства на община Ловеч, в изпълнение на целта за изграждане на общински Фонд за финансиране на граждански инициативи за екология и отблагодаряване на градската среда.

Г-н Ергин Емин, председател на партньорската организация в проекта Асоциация на българските градове и региони /АБГР/ представи ролята на асоциацията за постигането на резултатите по проекта и тяхното мултиплициране в други общини в страната, членове на асоциацията.

По време на събитието беше излъчено видео, което представя реализираните граждански инициативи в общината, финансирани в рамките на проекта.

Особен акцент в националната конференция беше участието на български и чуждестранни организации, изпълняващи проекти, финансирани от ГД „Регионална политика“ на ЕС , Сдружение Международен институт по мениджмънт – България, International Projects и Eurobridge – Италия, UrbanizeHub – Румъния и Centro per lo Sviluppo Agricolo e Rurale – Италия, които споделиха иновативни подходи за гражданско включване през софтуерни приложения и други добри практики за ангажиране на гражданите в политиките на ЕС.

Приветствие от името на Асоциацията на Дунавските общини „Дунав” поднесе нейният Председател и кмет на община Силистра - д-р Юлиян Найденов. Резултатите от интересни и мащабни проекти, реализирани от сдружението, отразяващи географската даденост от река Дунав, са също финансирани от ЕК по линия на ЕФРР, ЕСФ и Кохезионния Фонд.

Записът от цялото събитие е достъпен и може да бъде гледан на следните линкове:


Още новини

Успешно приключи проект „По-близка Европа – отворена платформа за граждански инициативи (CEOPCI)”

Успешно приключи проект „По-близка Европа – отворена платформа за граждански инициативи (CEOPCI)”...

Проектът „По-близка Европа” активира гражданите да се включат в местни политики и инициативи

Кметът на Община Ловеч, Корнелия Маринова, разказа пред радио „Зетра” за проекта „По-близка Европ...

Национална конференция „По-близка Европа”

На 30 ноември 2021 г. се проведе заключителното събитие по проект „По-близка Европа – отворена пл...
 

Проект „По-Близка Европа: Отворена платформа за граждански инициативи - CEOPCI“, споразумение за безвъзмездна помощ № 2020CE16BAT116 се финансира от ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, чрез Дирекция Регионална и Градска Политика.
Lovech Lab
„По-близка Европа - отворена платформа за граждански инициативи (CEOPCI)“

Контакти

  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

© 2021 Lovech Lab. All rights reserved. Development / Headway